Orzechy nerkowca – zdrowie ma orzechowy smak

Orzechy nerkowca – zdrowie ma orzechowy smak

Są jeszcze dużo znane jako zdrowa przekąska, coraz częściej zastępują także tradycyjne słodycze oraz suplementy diety, mające poprawiać pracę mózgu. Włoskie, arachidowe czy laskowe ? nieważne jakie, ważne, by chrupać je na zdrowie!

Najbardziej atrakcyjne w Polsce są orzechy włoskie, rosnące od wieków na terenie naszego kraju, a także orzechy laskowe. Od zawsze dodawano je do tradycyjnych wypieków oraz deserów. W minionych latach funkcja orzechów nieco się zmieniła, przestały być używane jako zwykłe bakalie, a stawały się uzupełnieniem diety świadomych osób, dbających o zdrowie i wysoką wartość swoich posiłków. I słusznie, orzechy nie tylko poprawiają kondycję, ale także samopoczucie. Zawierają białko, witaminy A, D i E oraz wiele cennych składników jak wapń, fosfor, żelazo, potas czy sód. Pomimo wysokiej kaloryczności naprawdę warto docenić tłuszcze zawarte w orzechach, które tę kaloryczność powodują. Jedno- i wieloniensycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a zawartość kwasu gamma-linolenowego chroni układ krążenia przed chorobami wieńcowymi.

Jednym z rodzajów orzechów, święcących w ostatnim czasie triumfy, są orzechy nerkowca. Tak właściwie ich nasiona pochodzą z tropikalnego drzewa o nazwie Nanercz Zachodni i są bliskimi krewnymi mango i pistacji. Początkowo drzewa nerkowca hodowane były ze względu na drogocenne drewno, z czasem dopiero doceniono ich smaczne nasiona. Zawierają one co prawda znaczne ilości tłuszczów, ale są to tłuszcze bardzo pożądane przez organizm człowieka, są zdrowe i nie tuczą, więc bez obaw można a nawet powinno się je spożywać nawet codziennie. Orzechy nerkowca zawierają też przeciwutleniacze, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce antynowotworowej, a także magnez, wpływający pozytywnie na kondycję psychiczną i regulujący pracę mięśni. Orzechy nerkowa posiadają wielu zwolenników, ze względu na nasz lekko słodkawy, maślany smak. Często można spotkać się z określeniem, iż są to najsmaczniejsze orzechy świata. Są wyjątkowo miękkie, dlatego stanowią doskonałą przekąską nawet dla tych, którzy już dawno odmawiali sobie chrupania orzechów przez tzw. ?słabe zęby?. Orzechy nerkowca świetnie sprawdzą się jako dodatek do musli, jogurtu czy porannej owsianki ale również do dań głównych, makaronów, zapiekanek i wszelkich deserów. Garść orzechów nerkowca może być się samodzielnym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem.

Orzechy nerkowca – zdrowie ma orzechowy smak

Warto zaprzyjaźnić się na stałe z orzechami nerkowca. Są one coraz lepiej dostępne, a nie ma szczególnego kłopotu z nabyciem tej zdrowej orzechowej przekąski. Orzechy nerkowca w pełnie można kupić zarówno na wagę, jak i tak w przeróżnych opakowaniach. Nowością na rynku jest czyste, naturalne masło orzechowe z nerkowców ? wymienia Ewa Janicka Technolog Żywności z firmy Prmavika. Kupując orzechy luzem warto sprawdzić czy nie mają żadnych nalotów, nie są zjełczałe, zwietrzałe lub przebarwione. Natomiast decydując się na produkty pochodne, np. masła orzechowe, należy wybierać właśnie te, które nie zawierają konserwantów i innych sztucznych dodatków. Tylko wtedy można mieć pewność, że produkt jest pełnowartościowy, a walorami odżywczymi dorównuje świeżym nasionom ? dodaje Janicka.

30 g orzechów nerkowca pokrywa ? dziennego zapotrzebowania na fosfor. Jego niedobór prowadzi do poważnych zaburzeń pracy serca i nerek. Dlatego niezwykle istotne jest, aby nie spożywać ich tylko okazjonalnie, ale uczynić z nich stały składnik diety, która pozwoli cieszyć się nie tylko dobrym zdrowiem, ale także świetnym humorem i dobrą kondycją przez lata.

www.primavika.pl

Top